Je leert echt ‘engineer’ te zijn en dit medisch toe te passen

Je leert echt ‘engineer’ te zijn en dit medisch toe te passen 3

Maartje (vwo, 2020) – Hoi Griftlanders! Ik ben Maartje, 21 jaar en ik ben in 2020 geslaagd voor mijn vwo op het Griftland. Hoewel in het jaarboek nog steeds staat dat ik Klinische Technologie in Delft ben gaan studeren, is dit niet waar. Ik was helaas voor Klinische Technologie in Delft evenals voor Technische Geneeskunde in Enschede uitgeloot. Toch ben ik naar de Universiteit Twente in Enschede gegaan en zit ik nu in mijn laatste jaar (derde jaar) van de Bachelor Biomedische Technologie. Het is grotendeels een Nederlandse opleiding en er is geen numerus fixus. Dit was dus mijn laatste optie, maar achteraf ben ik blij met mijn keuze!

Biomedische Technologie (BMT) is een hele diverse studie, je leert echt ‘engineer’ te zijn en tegelijkertijd dit medisch toe te passen. In het eerste gedeelte van jaar 1 ben je vooral bezig kennis op te halen van de middelbare school en deze kennis uit te breiden. Er komt veel wiskunde aan bod, omdat je dit later in de studie nodig hebt bij andere vakken. Ik vond zelf de wiskunde erg pittig in het begin, vooral doordat wiskunde mij niet lag op de middelbare school. Echter, ben ik door deze opleiding wiskunde juist gaan waarderen en miste ik zelfs het werken met getallen het afgelopen half jaar door een minor. Laat je echt niet afschrikken door de wiskunde, zou ik dus willen zeggen! Ik vond zelf celbiologie het makkelijkste vak, want de stof kwam tot nu toe redelijk overeen met biologie op de middelbare school. Het zal per persoon verschillend zijn wat makkelijk of moeilijk is, maar ik denk altijd je kan niet alles en je moet ook niet alles perfect willen doen! Plezier hebben met studeren is vooral belangrijk!

De indeling van de modules op de Universiteit Twente is trouwens bijzonder door het Twents Onderwijs Model (TOM). Kwartielen (blokken) zijn niet zoals bij andere universiteiten vakken volgen en soms een keer een project uitvoeren, maar hier in Twente doe je elk kwartiel een project met gerelateerde vakken. Het leuke vind ik hieraan dat je de kennis meteen toepast op een praktische manier! Voorbeelden van projecten bij BMT zijn het kweken van stamcellen tot botcellen; het ontwerpen en maken van een implantaat voor een polsbreuk; het simuleren van oogbewegingen; oplossingen bedenken ten aanzien van de hoeveelheid snoeren op een kinder-IC etc. De vakken geven je kennis hierover. Bijvoorbeeld bij het implantaat moet je kunnen berekenen hoe sterk het implantaat is, dus krijg je het vak mechanica. Of bij het cellen kweken leer je hoe cellen zich gedragen ten opzichte van elkaar en krijg je les over celbiologie. Je leert ook uitgebreid programmeren.

Nu lijkt BMT een brede opleiding, maar dat klopt niet. In het derde jaar heb je drie minor-ruimtes (keuzeruimtes) en vervolgens je Bachelor-opdracht (eindopdracht). In elke minor-ruimte wordt een BMT-minor aangeboden en de keuzes zijn Biorobotics, Imaging & in vitro diagnostics en Bioengineering Technologies. Ook de richtingen in de Master Biomedical Engineering (Engelse opleiding) hebben deze namen, dus je doet eerst algemene kennis op van alle zaken in jaar 1 en jaar 2, waarna je kan kiezen welke richting je het leukste vindt. Ik volg zelf nu de richting Bioengineering Technologies, want ik vind het leuk om op het lab te staan om cellen te kweken en hieraan te rekenen. Ook mijn Bachelor-opdracht gaat over het kweken van cellen (kruisbandcellen) en daaraan rekenen. Bovendien ben ik van plan om volgend jaar de Master Bioengineering Technologies te volgen.

Ik hoop dat ik zo genoeg inkijk heb gegeven in Biomedische Technologie! Mocht je hier nu enthousiast van worden, neem dan eens een kijkje op: https://www.utwente.nl/nl/bmt/ .
Je mag ook gerust mailen naar m.j.toet@student.utwente.nl.  (Ook als je vragen hebt over het studentenleven hier).

Tjow in Eanske!

 

Andere blogs

Rick den Hartog

De wereld leren begrijpen door de lens van het verleden

Rick (vwo, 2021) – In 2021 heb ik mijn vwo-diploma gehaald hier op het Griftland College. Daarna ben ik History gaan studeren aan de Universiteit ...
Kyra Hatzmann

Naast leerkracht word je opgeleid tot ontwerper, onderzoeker en adviseur

Kyra (vwo, 2020) – Mijn naam is Kyra en ik doe de ALPO in Utrecht. ALPO staat voor Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs. Deze opleiding is ...
maartje toet

Je leert echt ‘engineer’ te zijn en dit medisch toe te passen

Maartje (vwo, 2020) – Hoi Griftlanders! Ik ben Maartje, 21 jaar en ik ben in 2020 geslaagd voor mijn vwo op het Griftland. Hoewel in ...