Groep 8

Veelgestelde vragen

Je gaat naar de middelbare school! Superleuk, maar ook wel spannend misschien. We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt. We zetten er een paar op een rij. Daarbij willen we wel aangeven dat op dit moment de situatie door corona iets anders kan zijn. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel ‘m gerust aan ons als je komt kennismaken of mail ‘m aan mevrouw J. de Vos, teamondersteuner van de brugklassen, via j.devos@griftland.nl.

OPEN DAG / LESMIDDAG

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Op zaterdag 23 januari vond onze online Open Dag plaats. Heb je deze gemist? Je kunt de video’s terugkijken op https://www.griftland.nl/opendag/.

Als je in groep 8 zit kun je bij ons online enkele proeflessen volgen. Dat kan op woensdag 10 februari of vrijdag 12 februari. Je kunt je inschrijven via dit formulier.

ROOSTER

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Iedere les duurt 60 minuten. Soms heb je een blokuur, dat is dan 2×60 minuten.

Als een docent ziek is, proberen we de lessen zo veel mogelijk op te laten vangen door een studiehuismedewerker of door een andere docent. Het kan ook zijn dat je een studie- of tussenuur hebt en zelf aan je huiswerk kunt werken.

Elke klas heeft een eigen rooster. De lessen die worden ingeroosterd kunnen verschillen van het eerste uur tot en met het zevende uur. Het verschilt per dag hoe laat je begint en hoe laat je uit bent. Het eerste uur begint om 8.30 uur, het zevende uur is afgelopen om 15.30 uur.

In je rooster staat welk vak je op welk uur hebt, in welk lokaal en van welke docent. Zo weet je waar je elk lesuur moet zijn en welke boeken je mee moet nemen voor die dag. Roosterwijzigingen worden in het systeem verwerkt. De wijzigingen per dag voor alle leerlingen, worden ook op de grote televisieschermen getoond, die op meerdere plaatsen in de school hangen.

In het systeem Zermelo staat je rooster. Je kunt het vanaf je telefoon via de Zermelo-app of iPad bekijken.

PAUZES

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Tijdens de pauzes kun je in de kantine terecht voor broodjes, fruit en drinken.

We hebben elke dag een korte pauze en een langere pauze tussen de middag. Beide pauzes duren een half uur.

Je hebt pauze met veel andere leerlingen tegelijkertijd. We hebben een eigen brugklasaula, waar je kunt chillen met je vrienden. De brugklasaula is tijdens de pauze alleen toegankelijk voor leerlingen uit klas 1. Uiteraard mag je ook een ander plekje zoeken om pauze te houden.

KLASSEN EN LESSEN

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Dat verschilt per dag en per leerling. Misschien heb je ook al op school tijdens de les tijd gehad voor je huiswerk. Maar gemiddeld ben je ongeveer 1,5 tot 2 uur per dag kwijt.

Je krijgt vakken als aardrijkskunde, geschiedenis en biologie. Deze vakken komen je vast bekend voor. Je krijgt ook wiskunde, dat veel op rekenen lijkt en NASK; een combinatie van natuur- en scheikunde, dat zal even wennen zijn. Verder krijg je naast Nederlands ‘vreemde’ talen als Engels, Frans en Duits. Gym heet officieel lichamelijke opvoeding, oftewel LO.

Mobieltjes moeten tijdens de les worden opgeborgen en op stil staan.

Je mag in de lessen niet eten, drinken of snoepen. Als je even wat water wil drinken, kun je dat vragen aan je docent.

Het verschilt per docent en per vak hoe de tafels staan.

Je maakt voor de zomervakantie al kennis met je klasgenoten en mag ook aangeven bij wie je in de klas wilt zitten. Dit kun je doorgeven bij de aanmelding. We proberen hiermee zoveel mogelijk rekening te houden.

Je start bij ons in een mavo/havo, havo/vwo of vwo Xtra-brugklas. Na het eerste jaar stroom je door naar mavo, havo, vwo of vwo Xtra.

BOEKEN EN IPADS

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

De iPad bestel je via onze school. Op deze pagina lees je hier meer over. Aan het begin van het schooljaar kun je de iPad ophalen en wordt er uitgelegd hoe je met de iPad kunt werken.

We werken op onze school met boeken en iPads. De iPad schaf je via onze school aan en wordt veel gebruikt in verschillende lessen.

Je neemt zelf al je boeken mee die je nodig hebt voor die dag. Je boeken liggen niet meer allemaal op school. Gelukkig hoef je niet de hele dag met zo’n zware tas te lopen, want er zijn ook kluisjes waar je de spullen in kan doen.

Het is niet verplicht om je boeken te kaften, maar zolang jij de boeken in bezit hebt, ben je er wel verantwoordelijk voor. Je houdt je boeken langer netjes als je ze kaft.

Wij bestellen de boeken bij de boekhandel en je krijgt deze boeken thuis gestuurd. We raden je aan om je pakket altijd goed te controleren en klopt het niet of is een boek beschadigd, neem dan contact op met je mentor of de administratie.

ACTIVITEITEN

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Er zijn vrijdagmiddagactiviteiten waaraan je kunt deelnemen, zoals gamen, zingen, dansen, trampolinespringen of gitaar spelen. Ook kun je meedoen aan het muziektheater, eens in de twee jaar werken we met veel leerlingen samen aan een erg gaaf toneelstuk dat we een week lang opvoeren in de aula.

We organiseren schoolfeesten, zoals het brugklasgala en een brugklasfeest (Kuipspektakel). Daarnaast hebben we allerlei vieringen, activiteiten en uitstapjes door heel het jaar heen, denk bijvoorbeeld aan een museum of een sportdag.

Ja, voor de brugklassen is er een speciale introductie. We zorgen ervoor dat je voldoende tijd hebt om te wennen aan je klas en de school. Voor de zomervakantie heb je al een introductieprogramma waar je je klasgenoten en mentor al leert kennen. Je krijgt een rondleiding door de school. Als je je eerste jaar start gaan we drie dagen op brugklaskamp. Helaas kon dat door corona dit jaar niet doorgaan, daarom hebben we allerlei andere leuke kennismakingsactiviteiten gedaan.

ALGEMEEN

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Je bent nooit alleen in de school, vraag het aan andere leerlingen of spreek een docent aan in de gang. Iedereen staat klaar om je te helpen. Je loopt ook vaak samen met je klasgenoten naar de volgende les.

Iedere klas heeft een mentor en twee leerlingmentoren. Een mentor is een docent bij wie je terecht kunt met vragen. Je mentor hoort echt bij jouw klas. Hij of zij kan je verderop in je opleiding ook helpen met het kiezen van een profiel en een vervolgopleiding.

Elke leerling krijgt aan het begin van het schooljaar een kluisje. Daarin kun je je boeken en je jas opbergen.

Ons laatste nieuws

bonjour-magic-word

Gezocht: docent Frans

Wij zijn per direct op zoek naar een tweedegraads docent Frans. Lijkt het je leuk om als docent Frans op het Griftland College te komen …

welkom

Rooster introductiedag dinsdag 31 augustus

Dinsdag 31 augustus gaat de school weer van start! We hopen dat iedereen heeft kunnen genieten van een fijne vakantie. Wij verheugen ons erop om alle …

Examen2021v3

Geslaagd examen!!!

Donderdag 10 juni was de uitslag van het Centraal Examen 2021 deel 1: de vlaggen konden uit! Wat hebben onze examenkandidaten een heftig jaar achter …