De wereld leren begrijpen door de lens van het verleden

De wereld leren begrijpen door de lens van het verleden 3

Rick (vwo, 2021) – In 2021 heb ik mijn vwo-diploma gehaald hier op het Griftland College. Daarna ben ik History gaan studeren aan de Universiteit Utrecht, waar ik nu in mijn tweede jaar zit.

De bachelor History is een drie jaar durende studie die inhoudelijk hetzelfde is als de studie Geschiedenis. Het enige verschil is dat de voertaal in colleges Engels is en je ook al je opdrachten in het Engels maakt. Ik heb ervoor gekozen om mijn studie in het Engels te doen omdat het mij heel interessant leek om les te hebben met internationale studenten, om zo meer verschillende perspectieven mee te krijgen.

Op de universiteit draait geschiedenis niet om het uit je hoofd leren van jaartallen. Je leert begrijpen waarom de wereld werkt zoals die werkt, en hoe verschillende elementen hierin een rol spelen. Dit begint in het eerste jaar, waarin je vakken volgt die de hele geschiedenis doorlopen, en waarin je leert hoe je goed onderzoek doet en stukken schrijft.

Na een breed eerste jaar kan je kiezen tussen twee tracks, die bepalen wat je daarna gaat doen. Je kan kiezen om de track ‘Geschiedenis’ te doen, om zo verder te focussen op de historische achtergronden van gebeurtenissen. Binnen deze track kan je dan ook nog specialiseren in een onderwerp dat je interessant vindt. Je kan ook kiezen voor de track ‘Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief’. Deze track focust meer op actuele internationale gebeurtenissen en de historische achtergronden hiervan. Ikzelf heb voor deze track gekozen, en daarbinnen heb ik me ook nog verder gespecialiseerd. De keuze tussen deze twee tracks vind je alleen in Utrecht en geeft je de optie om gedurende je eerste jaar erachter te komen wat je leuk vindt en daarin verder te gaan.

Wat Geschiedenis anders maakt dan veel andere studies, naast dat het over geschiedenis gaat, is dat er wordt verwacht dat je veel zelfstandig werk doet. Dit is vooral leeswerk om je voor te bereiden op colleges. Persoonlijk vind ik dit een fijne manier van werken omdat je zelf kan bepalen wanneer je met je studie bezig gaat, maar ik kan me voorstellen dat dit voor sommige mensen een valkuil kan zijn. Verder heb je relatief weinig tentamens op deze studie, en moet je vooral essays schrijven om je cijfers te halen, wat ik een erg fijne manier van werken vind.

Ben je nou geïnteresseerd in deze studie? Neem dan ook vooral een kijkje op https://www.uu.nl/bachelors/geschiedenis voor de Nederlandstalige studie of op https://www.uu.nl/en/bachelors/history voor de Engelstalige studie en wie weet zie ik jou binnenkort op de UU!

Andere blogs

Rick den Hartog

De wereld leren begrijpen door de lens van het verleden

Rick (vwo, 2021) – In 2021 heb ik mijn vwo-diploma gehaald hier op het Griftland College. Daarna ben ik History gaan studeren aan de Universiteit ...
Kyra Hatzmann

Naast leerkracht word je opgeleid tot ontwerper, onderzoeker en adviseur

Kyra (vwo, 2020) – Mijn naam is Kyra en ik doe de ALPO in Utrecht. ALPO staat voor Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs. Deze opleiding is ...
maartje toet

Je leert echt ‘engineer’ te zijn en dit medisch toe te passen

Maartje (vwo, 2020) – Hoi Griftlanders! Ik ben Maartje, 21 jaar en ik ben in 2020 geslaagd voor mijn vwo op het Griftland. Hoewel in ...