Medicijnen maken, begrijpen, toepassen en verbeteren

Medicijnen maken, begrijpen, toepassen en verbeteren 3

Stijn (vwo, 2019) – Het is al een tijdje geleden dat ik mijn eindexamen vwo gehaald heb, in 2019. Hierbij hoort na een lekker lange vakantie het starten van een studie. Met alle opties die er zijn zie je soms door de bomen het bos niet meer, daarom help ik jullie hier graag een beetje bij!

Momenteel zit ik in het vierde jaar van mijn studie, Bio-farmaceutische wetenschappen (BFW) op de Universiteit Leiden. Dit is een studie waarbij scheikunde (vooral m.b.t. reacties en molecuul-structuren) en de biologie van het menselijk lichaam gecombineerd worden. De studie is erg gericht op het maken, begrijpen, toepassen en verbeteren van medicijnen voor ziektes. Je krijgt hier veel informatie over. Dit was iets wat mij persoonlijk erg aansprak toen ik mijn keuze moest maken, omdat dit de onderwerpen waren die ik het meest interessant vond.

Deze studie is numerus fixus en vergelijkbare studies worden aangeboden in Utrecht, Amsterdam en Groningen. Echter zijn deze wel net wat anders gefocust dan de studie in Leiden. De beste manier om erachter te komen welke focus van de studie je het meeste aanspreekt, is naar alle open dagen gaan. Dat is ook wat ik persoonlijk gedaan heb.

Wat ik erg leuk vind aan mijn studie is dat je leert hoe je genen, gen transcriptie, eiwitten, metabolisme en fenotype zich met elkaar verhouden. Nadat je dit verband hebt leren begrijpen, kun je dit gebruiken om te achterhalen wat het mechanisme van een ziekte is en hoe je dit zou kunnen veranderen met medicijnen of therapieën. Mocht dit je erg aanspreken binnen de studie, dan is de kans groot dat je later veel op het laboratorium zal staan en veel onderzoek doet naar het begrijpen van het ontstaan van ziektes en wat mogelijke manieren zijn om ziektes af te remmen of te voorkomen.

Als je meer geïnteresseerd bent in chemie en het maken van moleculen, is er ook een synthese-deel van de studie. Dit is vaak een lastig onderdeel van de studie. Hier leer je scheikundige reacties die je kunt gebruiken om moleculen (potentiële medicijnen) te maken die precies kunnen binden aan doel-eiwitten. Door het gebruiken van kennis over de vorm van targets kun je moleculen maken die bijvoorbeeld een receptor blokkeren en zo een ziekte kunnen terugdraaien. Mocht dit je interessant vinden, dan zul je ook veel op het lab staan later.

Tot slot is er nóg een kant die je op kunt gaan met deze studie. Gedurende BFW leer je hoe medicijnen zich gedragen in het lichaam en hoe het lichaam reageert op medicijnen. Wat is de concentratie over tijd en welk effect heeft dit? Wat gebeurt er als je twee verschillende medicijnen tegelijk neemt? En wat tegenwoordig steeds meer nadruk krijgt is welke patiënt heeft welke specifieke behandeling nodig? Dit is gepersonaliseerde behandeling. Mochten dit soort vragen je interesseren tijdens je studie, dan zal een rol als ziekenhuis-apotheker je waarschijnlijk in het verschiet liggen. Hier ga je samen met een patiënt en dokter bekijken wat voor therapie het beste past bij de klachten en het ziektebeeld van de patiënt.

Dit zijn drie voorbeelden van de grootste aftakkingen nadat je de bachelor hebt doorlopen en waar je gedurende je bachelor onderwijs over krijgt. Hopelijk hebben jullie nu een beter beeld van BFW en of het je wat lijkt of niet. Mocht je naar aanleiding van dit stukje tekst interesse hebben in deze studie en wil je bepaalde dingen graag weten, of twijfel je nog over bepaalde dingen en wil je dat graag weten? Wees dan welkom om contact met me op te nemen via stijn.van.veen@gmail.com en hopelijk kan ik je helpen. Verder nog succes met het afmaken van de middelbare school en succes met het zoeken van een studie!

Andere blogs

kaya warmerdam

Als je graag ontwerpt, tekent en praktisch bezig bent

Kaya (havo, 2021) – Ben jij graag creatief bezig? Wil je daar iets mee bereiken en leren wat de gedachtegang is achter bepaalde designkeuzes? Dan …

Stijn van Veen

Medicijnen maken, begrijpen, toepassen en verbeteren

Stijn (vwo, 2019) – Het is al een tijdje geleden dat ik mijn eindexamen vwo gehaald heb, in 2019. Hierbij hoort na een lekker lange …

isabel de haas

Is het jouw droom om in de creatieve sector een baan te vinden, dan vind je die

Isabel (havo, 2020) – Hey JIJ! Wil jij de nieuwe Nederlandse Snelle worden? De nieuwe vlam op Videoland of misschien de nieuwe Daily Paper-ontwerper? Dan …