Je werkt ontwerpen van begin tot eind helemaal uit

Je werkt ontwerpen van begin tot eind helemaal uit 3

Finne (havo, 2020) – Ik zit nu in mijn derde jaar van het Saxion en doe de opleiding Interior Design and Styling aan de Jan des Bouvrie Academy. In totaal duurt de studie 4 jaar (voltijd). Tijdens de studie word je breed opgeleid tot een ruimtelijk vormgever die de inrichting van leefruimtes, werklocaties en openbare ruimtes ontwerpt.

De studie is als volgt opgebouwd:
Leerjaar 1: Wonderland en Space & Material (oriëntatie)
Tijdens het semester Wonderland staan buiten de lijnen denken en doen, verwonderen en verbeelden centraal. Tijdens het semester Space & Material leer je plattegronden teken en is er aandacht voor meten en materiaal.

Leerjaar 2: Human & Machine en Weconomy (Vorming)
Tijdens het semester Human & Machine leer je veel over technologie en hoe je technologie kan toepassen tijdens het maken van een ontwerp. Tijdens het semester Weconomy loop je een halfjaar stage (meeloopstage). Hier doe je veel praktijkervaring op.

Leerjaar 3: Verbreding
Tijdens het eerste semester van het derde studiejaar doe je een minor. Je kunt er als student voor kiezen om een minor te doen van de opleiding zelf of je kunt bij een totaal andere opleiding een minor volgen (binnen of buiten Saxion). Tijdens het tweede semester van het derde studiejaar ga je met studiegenoten een ontwerpstudio oprichten. Binnen de ontwerpstudio ga je aan de slag met verschillende ontwerpopdrachten die je zelf bij bedrijven binnensleept of krijgt van docenten.

Leerjaar 4: Interior Design Practice en Interior Design Proof (verdieping)
Tijdens het semester Interior Design Practice ga je stagelopen in binnen- of buitenland (afstudeerstage). Tijdens het semester Interior Design Proof ga je aan de slag met je eigen individuele afstudeeropdracht: ‘De Meesterproef’.

Wat ik het leukste vind aan de opleiding is dat je heel erg breed opgeleid wordt. Bij het maken van een ontwerp moet je eerst goed na gaan denken over een doelgroep en een concept voordat je echt kan beginnen met het maken van een ontwerp. Je werkt ontwerpen van begin tot eind helemaal uit. In het eerste jaar vond ik het erg lastig om de studie te combineren met vrije tijd. Naast je studie is er vrij weinig tijd over voor een bijbaantje. Zelf heb ik ervoor gekozen om één dag in het weekend te gaan werken, waardoor ik me doordeweeks echt kan focussen op de studie. Als je begint aan de studie moet je je goed realiseren dat het studeren veel tijd in beslag neemt. Je hebt ongeveer 20 contacturen per week, maar naast deze uren ben je ook nog veel tijd kwijt aan school. Het maken van een goede (haalbare) planning is heel erg belangrijk. Onthoud dat vrije tijd en ontspanning tussen het harde werken door ook heel belangrijk is.

Ben jij nieuwsgierig geworden naar deze opleiding?

Ga voor meer informatie naar:  https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/interior-design-and-styling-jan-des-bouvrie-academie

Andere blogs

Rick den Hartog

De wereld leren begrijpen door de lens van het verleden

Rick (vwo, 2021) – In 2021 heb ik mijn vwo-diploma gehaald hier op het Griftland College. Daarna ben ik History gaan studeren aan de Universiteit ...
Kyra Hatzmann

Naast leerkracht word je opgeleid tot ontwerper, onderzoeker en adviseur

Kyra (vwo, 2020) – Mijn naam is Kyra en ik doe de ALPO in Utrecht. ALPO staat voor Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs. Deze opleiding is ...
maartje toet

Je leert echt ‘engineer’ te zijn en dit medisch toe te passen

Maartje (vwo, 2020) – Hoi Griftlanders! Ik ben Maartje, 21 jaar en ik ben in 2020 geslaagd voor mijn vwo op het Griftland. Hoewel in ...