Griftland College

VWO-XtraDe vwo-Xtra brugklas met science, Latijn en eXpertlessen!

Ben je goed in taal en rekenen? Heb je op de basisschool gemerkt dat je een goed geheugen hebt en de uitleg snel begrijpt? Kun je goed opletten en zelfstandig werken en ben je toe aan extra uitdaging? Dan is de kans groot dat je in klas 1 vwo-Xtra terecht komt. Naast de gewone vakken volg je dan ook science, Latijn en eXpertlessen. En het stopt niet na de brugklas. Ook in de tweede en de derde klas bieden we science en Latijn aan, zodat je uitgedaagd blijft. De VX-klas blijft in principe drie jaar bij elkaar en in de bovenbouw kun je eventueel verder met het Honoursprogramma. 

 

SCIENCE

Met het vak science brengen we al in het 1e jaar havo-mavo, vwo-havo en vwo-Xtra de vakken natuurkunde, biologie, scheikunde, wiskunde en techniek samen in projecten. Ieder project duurt ongeveer acht weken, daarin leer je hoe je deze vakken kunt toepassen in de praktijk. Dit is uitdagend; je leert zelf onderzoeken, in plaats van alleen het antwoord op een som of een formule uitrekenen. Ook ga je bijvoorbeeld op excursie naar het Science-Center Nemo. En wat denk je van onderzoek doen naar bijvoorbeeld het oor? Je kunt het oor op een biologische manier onder de loep nemen, maar ook op natuurkundige wijze: hoe werkt een hoorapparaat? Er zijn nog heel veel andere onderwerpen die erg interessant zijn om te onderzoeken: sterrenkunde bijvoorbeeld of meteorologie. Bij veel projecten zullen we samenwerken met of op excursie gaan naar instellingen of organisaties die met het onderwerp verband houden. Wat ook het komend jaar weer gaat gebeuren: deelnemen aan de Eureka!Cup. Dit is een ontwerpwedstrijd waarbij je aan de slag gaat met echte ontwerpvraagstukken uit het bedrijfsleven. Samengevat: In vwo-Xtra, vwo-havo en havo-mavo brugklassen daarna als keuzevak in klas 2 en 3 havo en vwo.

 

LATIJN

Waar zouden we zijn zonder Latijn, dat eeuwenlang net zo’n belangrijke rol heeft gespeeld als het Engels nu? En waar zonder die Romeinen, die met hun verhalen, ideeën en gewoonten zo’n enorme invloed hebben gehad op Europa, dat je dat tegenwoordig nog steeds goed kunt merken. Als jij nieuwsgierig bent naar de wereld om je heen (Waarom voetbalt Ajax in de Arena), geïnteresseerd bent in het lezen van mooie, spannende verhalen (Geronimo Stilton maakt er graag gebruik van) en eerst echt moeite wilt doen om een vreemde taal te ‘ontcijferen’, ben jij de leerling-Latijn, die wij willen uitdagen. Bij Latijn maak je kennis met de klassieke oudheid. De beschaving van de Grieken en de Romeinen is de bakermat van onze Europese beschaving. De verhalen van de Griekse en Romeinse schrijvers en dichters zijn klassiek. Dat wil zeggen: ze worden steeds opnieuw gelezen, ze hebben hun waarde door de eeuwen heen bewezen. Om deze verhalen zelf te kunnen lezen bieden wij op het Griftland College in de vwoXtra klas Latijn aan. Daarnaast zul je merken dat je tijdens het leren van andere talen best wel wat aan je lessen Latijn zult hebben!

 

EXPERTLESSEN

In deze lessen bieden we in blokken van acht weken leerstof aan waarin je leert ontdekken dat er heel veel andere leerstof is naast de gewone vakken. Wat dacht je van sterrenkunde of een cursus het geheim van het brein met leuke hersentestjes? Of het maken van een werkstuk over een onderwerp dat je interesseert of waar je meer over zou willen weten zoals UV-straling, kernenergie, Aletta Jacobs, NASA? Maar ook de talen hebben leuke verdiepingsopdrachten. Je leert tijdens de eXpertlessen argumenteren, samenwerken en presenteren. Hoe formuleer je een goede onderzoeksvraag, welke bronnen gebruik je en hoe controleer je die? Het zijn allemaal vragen die aan bod komen. Kortom, je wordt een eXpert op verschillende gebieden!