Soesters met een ander vaderland
Project 142

Een tentoonstelling met een verhaal

Ze zijn trots op hun niet-Nederlandse nationaliteit. Ze willen over hun afkomst, hun buitenlandse wortels vertellen. Ze wonen in Soest of Soesterberg. Daarom zochten de mensen van Project 142 ze op. Opzet is om Soesters van buitenlandse komaf in beeld te brengen en een inkijkje te geven in Soest als gemêleerde samenleving.

Uitnodiging voor de opening van de tentoonstelling

Project 142
Soesters met een ander vaderland

op donderdag 9 november 2017 om 16.00 uur
in het Griftland College Noorderweg 79 Soest.

 

Een kleurrijke presentatie van Soesters met een ander vaderland, samengesteld door de Burgerinitiatiefgroep Project 142 geïnspireerd door de woorden van Burgemeester Metz:
Ik ben Soest, U bent Soest, Wij zijn Soest.  
De tentoonstelling vindt plaats in het kader van De Week van Soest.
   

 

U bent van harte welkom.


Burgerinitiatiefgroep Project 142

Directie Griftland College

 P E R S B E R I C H T

Tentoonstelling in het Griftland College: Soesters met een ander vaderland

Ze zijn trots op hun niet-Nederlandse nationaliteit. Ze zijn trots op Nederland. Ze vertellen graag over hun afkomst, hun buitenlandse wortels. En over hun nieuwe leven in Soest en Soesterberg.

Dat alles is te zien én te horen in de tentoonstelling ’Soesters met een ander vaderland’ die van donderdag 9 november tot en met 15 december in het Griftland College Baarn/Soest wordt gepresenteerd. De tentoonstelling is een initiatief van de burgerwerkgroep Project 142 die daarmee een inkijkje geeft in Soest als gemêleerde samenleving,

In Soest en Soesterberg wonen mensen met 142 verschillende nationaliteiten. Gezinnen uit Somalië, Afghanistan, China, Marokko, Syrië, Senegal, Tsjaad. Mensen uit Turkije, Zweden, Denemarken, Duitsland, Wit-Rusland, IJsland. Onder die kleurrijke mengelmoes zijn mensen die voor studie, werk of voor de liefde in Soest zijn beland. Onder hen is Anna Dorresteijn-Obutelewicz uit Polen: ”Ik wilde Engels studeren, dat kon in Nederland ook. Maar toen zag ik hier mijn grote liefde.” En Daisy Almonte uit de Dominicaanse Republiek: ”Hij was thuis mijn echte vakantieliefde. Voor hem ben ik naar Soesterberg gekomen.”

Andere nieuwe Soesters zijn vluchtelingen. Mensen die alles wat hen lief was en alles wat zij bezaten moesten achtergelaten om hun vege lijf te redden. Nabil Nabo uit Syrië is één van hen. Ad van Veen van de projectgroep 142 zocht Nabil op toen hij thuis op de televisie het oorlogsgeweld en de moordpartijen in Aleppo ademloos volgde. ”Nabil vertelde dat zijn ouders daar nog waren. Dat hij niet wist of zij nog leefden. Ik was verbijsterd. Nabil woont drie straten van mij vandaan.Toen wist ik pas goed, daarom zijn mensen als Nabil hier. Daarom is dit project, deze tentoonstelling, zo zinvol. Wat ik nu weet, dat moet heel Soest weten.’’

Op hun beurt willen de deelnemers van Project 142 zich ook graag presenteren. ,,Wij wonen hier, onze kinderen gaan hier naar school, hier ligt onze toekomst,’’ zegt Torpekai Sabawun uit Afghanistan die in Soest en Soesterberg als vrijwilligster op allerlei fronten actief is in het vluchtelingenwerk. Benita Hoogvliets uit Suriname vindt dat de verschillende culturen Soest rijker hebben gemaakt. ,,Soest is op een positieve manier veranderd. We houden steeds meer rekening met elkaar en ik ben met mijn dochter ook naar de Soester Gildefeesten geweest.’’  

De tentoonstelling Soesters met een ander vaderland wordt donderdag 9 november om 16.00 uur geopend door burgemeester Metz en Koos Nieuwland, rector van het Griftland college aan de Noorderweg 79 in Soest. De presentatie wordt muzikaal omlijst door muzikanten, zangers en dansers uit het Midden Oosten onder leiding van Kelekin Sharif en Fakhraldin Nader, de Nederlandse accordeonist Jan Roels met traditionele Nederlandse volksmuziek en Wladislav Warenberg, hij was eerste cellist van het Rotterdams Filharmonisch Orkest. Een korte film van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem laat zien waar De Nederlander vandaan komt.

Foto: Ad van Veen interviewt Maria Fernand Rodriguez Peranza uit Venezuela. Foto: Robert Thoomes.