In memoriam Balthus Burgman (1953-2017)

Balthus Burgman is op 24 augustus 2009 begonnen als conciërge op het Griftland College, na jarenlang als postbode in Baarn gewerkt te hebben.

  


Vanaf het begin was het duidelijk dat hij goed contact had met veel leerlingen. Het heeft hem hierbij natuurlijk erg geholpen dat hij al een mooie carrière als voetbaltrainer van jeugdteams achter de rug had. Voor de leerlingen was het duidelijk wat je aan Balthus had, hij gaf helder aan wat wel en wat niet kon. Zijn duidelijke optreden combineerde hij altijd met persoonlijke aandacht voor de leerling, hij zag iedereen staan. Zijn duidelijkheid en persoonlijke benadering, gecombineerd met een geweldig gevoel voor humor, maakten hem een ideale conciërge. Zijn collega’s vonden dat, maar, veel belangrijker, de leerlingen vonden dat ook. Bij de jaarlijkse verkiezing van Medewerker van het Jaar eindigde Balthus een aantal keren op de eerste plaats.
 

Balthus was ook helder als hij het ergens niet mee eens was, hij stak zijn mening niet onder stoelen of banken. De persoonlijke relatie leed daar nooit onder, iedereen kon alles met hem bespreken.

Balthus kon zijn ziekte moeilijk accepteren, hij wilde niets liever dan snel weer terug komen op school om te werken. Al was het maar een uurtje! De verwachting was dat hij na een  ingrijpende operatie in december 2016 weer zou herstellen en zou terugkomen, waarschijnlijk voor een deel van zijn werkzaamheden. Balthus deed er alles aan om dit mogelijk te maken. Deze verwachting is niet uitgekomen. Toen duidelijk werd dat herstel niet meer mogelijk was, gaf hij als een van zijn laatste wensen aan dat hij graag nog een keer op school zou komen om veel collega’s te ontmoeten en afscheid te nemen. Afgelopen vrijdagmiddag 10 november is hij per ambulance naar school gekomen en heeft hij, in het bijzijn van zijn vrouw en hun zoons, ruim een uur met veel collega’s gesproken. Iedereen was onder de indruk van zijn wilskracht en zijn persoonlijke betrokkenheid, tegelijkertijd was duidelijk hoe zwak hij was geworden,

In de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 november 2017 is hij overleden. Balthus Burgman is 64 jaar geworden.

Het Griftland College herdenkt hem met veel liefde en waardering.


Soest, 13 november 2017

Koos Nieuwland,

rector